söndag, maj 29, 2011

LYCKA TILL 2012, RALF!


De som av en tillfällighet inte förstått skillnaden mellan att springa med mjölksyra i kroppen och att springa utan densamma, fick en tydlig uppvisning av fenomenet i dagens upplaga av Elitloppet. I försöket lät Joakim Lövgren sin stjärna Brioni dra på sig mjölksyra i en stentuff öppning mot en amerikan. I finalen var Lövgren så defensiv efter totalfloppen i försöket att han inte körde en meter med Brioni förrän i utgången av sista kurvan.
Det senare upplägget ledde till den kanske största skrällen i Elitloppets historia eftersom Jägersro-ekipaget levererade ett rasande upplopp som räckte ända till seger.
Men det är klart att Lövgren levde extremt farligt under vägen och han hade en helsikes tur när det löste sig för honom.
En aning mer ödmjukhet, med tanke på vilken ranglig pinne allt balanserade på, hade kanske varit på sin plats.
Jo, Lövgren var omtumlad och ödmjuk direkt efter loppet men hade efter en stund inga problem med rollen som segerherre. Lustigt med en sådan förvandling på några minuter. Men det var helt klart väldigt välgörande med ett annat ansikte än de vanliga i medias centrum.
Elitloppet årgång 2011 går till historien som ett av de mest underhållande upplagorna av loppet och så sent som 400 meter från mål sa TV:s expertkommentator Stig H Johansson:
- Arch Madness är oslagbar!
Håll med om att travet mår bra av att vara mindre förutsägbart. Ett sånt här lopp är ren propagande för sporten!
Själv höll jag på mångårige kollegan i mellansvensk travsport, Ralf Karlstedt, men för honom och "fattiglappen" Prince Tagg var det stolpe ut den här gången. Men i skymundan visade ekipaget att de nog duger i världseliten framöver.
Gentemot Prince Tagg var förstås Brioni en kontrast - han ägs av en tysk affärsman som är miljardär - i euro. Men åttaåriga Brioni är naturligtvis inte bättre nästa år. Det är däremot Prince Tagg, som då inte är fem år längre utan har den för en elitloppsvinnare mycket lämpliga åldern 6 år 2012.
Lycka till då, Ralf!

lördag, maj 28, 2011

FÖRST ÖVER 700.000 KRONOR

Fem månader av säsongen 2011 har snart gått. Här är en solig bild från Årjäng tidigare i vår där Singing Tua-HK och Shamrock Best-PK värms upp inför sina respektive lopp. Klicka för större bild. Fotograf: AIK.
När fem månader snart har gått av säsongen kan vi  konstatera att vi håller ställningarna och siffrorna. Bland Örebro-tränarna är läget så här just nu (avseende inkörda pengar 2011).
1. Stall Hans Karlsson 701.500 kr.
2. Juhani Partanen 635.100 kr.
3. Åke Lindblom 632.028 kr.
4. Johan Sedström 492.300 kr.
5. Lars Friberg 469.500 kr.
Månadens tränare för maj (mest pengar inkört) blir Lars Fribergs stall.

torsdag, maj 26, 2011

CLAES BROBERG SKÄMTAR

Claes Broberg. Foto: Travnet.
Claes Broberg har varit sportchef på Örebro-travet i några år nu och enligt uppgift blir han den som också tar över sportchefsskapet på Fornaboda när den här säsongen är slut.
På Örebros hemsida har han en egen blogg och där finns det titt som tätt små roliga historier.
Här är kortversionen av en av de bästa.
Två norrlänningar sitter tysta och pimplar på isen.
- Min fru har inte pratat med mig på två månader, säger den ena plötsligt.
Efter en viss tystnad säger den andre:
- Henne ska du vara rädd om.

SNART HEMSIDA IGEN


Petter Karlsson. Fotograf: Heléna Dahlbeck.
Petter har mycket att göra i stallet men jobbar frekvent md vår hemsida, som snart har nypremiär. Då kommer man återigen att få snabblänkar med stallets resultat och kommande starter. Och det är faktiskt något som många efterfrågat under den här tiden som Petter pysslat i datavärldens irrgångar.
Snart...

tisdag, maj 24, 2011

SAINT CLOUD SIKTAR PÅ TREDJE RAKA

Förra årets upplaga av Hästägarpokalen vanns av Saint Cloud och Calle Lindblom.
Nästa vecka är det dags för Hästägarpokalen igen, den här gången i samband med lunchtravet den 2 juni.
Saint Cloud har vunnit två raka segrar i loppet och en tredje inteckning vore förstås helt sanslöst.
Hur som helst årsdebuterade Saint Cloud nyligen med en riktigt bra prestation som sexa på 13,7 och han närmar sig formen. Klart han behöver ytterligare några lopp i kroppen för att vara på topp men han är i alla fall med i matchen om 50.000 kr och den fina pokalen.

söndag, maj 22, 2011

AGOBRA RUBIN I FARTFEST PÅ ÅRJÄNG

Agobra Rubin i prisutdelning efter en av fjolårets vinster. Foto: Kihlmans.
Agobra Rubin är bra i ordning och efter vinsten på Årjäng senast är det imorgon, måndag, dags för ett dubbelt så tufft lopp.
Senast var det 25.000 i förstapris, nu är det hela 50.000 kr.
Oturligt då att bli bortlottad (?) till ett tolftespår över hektiska 1640 meter (auto).
Agobra Rubin gick 15,3/1640 i vintras (tvåa på Solvalla efter Aeronaut i januari), det är hans enda framträdande på kort distans hittills. Dessvärre behöver han kanske ner på en 13-tid för att vinna nu. Klarar han det?

lördag, maj 21, 2011

SPÄNNANDE SÖNDAG PÅ AXEVALLA

Bilden ovan är tagen för ganska exakt tre år sedan.
Från vänster Petter Karlsson, nyfödde Stil och Anna Isabelle Karlsson.
Tre år senare ångar karriären på för fullt för alla tre.
Imorgon, söndag, möts Petter och Anna i ett ungdomslopp (högst 25 år) på Axevalla.
Petter kör stallets Singing Tua medan Anna är lånekusk åt kollegan Fredrik Söderberg bakom hans Symphony Hall.
Stil startar inte imorgon men har börjat bra och redan tjänat nästan 20.000 kr.
Fotograf: Barbro Karlsson.

fredag, maj 13, 2011

RUBIN URSTARK

Agobra Rubin vid dagens seger på Årjäng med AIK i sulkyn. Foto: Kihlmans.
Trots ett tufft lopp utanpå ledaren kunde fyraåriga Agobra Rubin fixa en snygg seger till stallet på Årjängs lunchtävlingar idag. Vinnartiden 17,0/2640.
From Above-sonen passar nog bra på lite längre distanser och hans styrka kan bli nyttig i loppen i sommar.
Förra gången valde AIK fel taktik och Rubin blev instängd. Nu var han tidigt framme utanpå ledande Valiant Will och pressade sönder honom "den hårda vägen". Bra!

söndag, maj 08, 2011

SVERIGELOPPET FÖR ANNA DEL MAR

Woodlands Dream och Anna del Mar bygger upp kommande form under en iskall vinterdag på rakbanan på Örebro-travet. Fotograf: Petter Karlsson.
Dags för Fornaboda-premiär (måndagens lunchtrav) och i uttagningen till Sverige-loppet i monté startar vi Anna del Mar med Sofia Adolfsson som ryttare. Bilden ovan är från i februari när Sofia i 20-gradig kyla tränar Anna under sadel.
Anna del Mar står start och har fina hästar 20 och 40 meter bakom sig. Dessutom är det ett litet 8-hästarsfält och det gynnar dem med tillägg.
Men Anna ser ut att trivas med ryttare och helt oväntat vore det inte om hon blandar sig i segerstriden. Formen är god. 

STRÅLANDE VÄDER - SKOJIG LÄNK!

Ludde vann storloppet på Örebro igår med Juggle Face. Klicka för större bild. Fotograf: Petter Karlsson.
Det blev en fin tävlingsdag på Örebro-travet igår med över 6000 personer på plats. Arrangörernas dröm gick i uppfyllelse: STRÅLANDE VÄDER.
Motsatsen i början av maj är inte ovanlig, det kan t.o.m. vara snöglopp.
Anders Göstasson var den hemmatränare som klarade sig bäst med en härlig andraplats på V75 med Victory Hill, outslitlig nioåring och en bra representant för "den svenska modellen", den där hästarna till skillnad från i USA, startar som äldre och tjänar sina mesta pengar som äldre.
I svensk travsport har vi ju både unghästtävlande med bra pengar och tävlande med äldre hästar. Det är bra. Låt det vara så.
Toppform
Vi avstod från tävlingarna igår eftersom ingen av våra hästar passade in. Vi har vaccinerat och avmaskat i dagarna och igår krävdes toppform för att räcka till.
Den aktivitet som gällde för dagen för oss var istället att njuta av goda hamburgare från grillmästar-Målle. Mycket bra.
Njut också av länken nedan när det gäller hamburgare.
Steve Martin har spelat in två lysande filmer där han tar över Peter Sellers roll som Rosa Pantern. Han är alltså fransk kommissarie och i klippet nedan han har självmant tagit på sig språkutbildning inför sin resa till New York där han ska förhöra bovar.
MEN han vill också kunna beställa hamburgare.
Lysande skådespeleri.
http://www.youtube.com/watch?v=iUCDhvbQFmU
Och här är den riktiga Rosa Pantern, d.v.s. Peter Sellers. Vilken skådespelare!
http://www.youtube.com/watch?v=SXn2QVipK2o&feature=related

lördag, maj 07, 2011

STALLTIPS

Det ser ut att bli en jättefin tävlingsdag på Örebro-travet idag med sju V75-lopp av högsta klass. Vädret kommer att bli strålande.
Dessvärre har vi inga hästar till start från stallet utan siktar istället på nästa vecka med tävlingar redan på måndag (Fornaboda-premiären).
Stalltips
Kommer ni förbi stallet idag kan det dock finnas god förtäring vid grillen. Grillmäster "Målle" var på inköpsresa under fredagen och det ser lovande ut. Välkomna!

måndag, maj 02, 2011

AA-MÖTE PÅ MANTORP

Anna med tavlan på "Årets treåring" Agobra Rubin efter prisutdelningen på galan i vintras. Ikväll kör Anna Agobra på Mantorp. Foto: Göran Abrahamsson.
Agobra Rubin går ut ikväll på Mantorp och då handlar det för första gången i år om 2640 meter. Den starke men lite sege From Above-sonen visade ifjol att han passar på långt - men så beror det ju förstås på hur loppet blir kört.
Ibland lyckas ju tätkuskarna även trolla bort 2640-lopp och förvandla dem till speeduppgörelser och det är inte Agobra Rubin gynnad av.
Tipsgubbarna har hittat massor av intressanta motbud i Agobra Rubins lopp. Det är inte bra och betyder att Agobra Rubin är ute i ett stenhårt lopp (för fyraåringar till 225.000 kr).
Fördelen är å andra sidan att det blir ett bra odds - om alla byggstenarna skulle sätta sig på sin plats!

söndag, maj 01, 2011

ALVA PÅ VÄG TILLBAKA

Agobra Alva, pampig häst med stort steg. Foto: Göran Abrahamsson.
Agobra Alva gjorde ett bra lopp på Arvika i fredags och blev fyra efter en bra spurt. Det är kort upplopp på Arvikas 800-metersbana och det var tätt mellan hästarna på mållinjen.
- Kurvorna där är ju mer eller mindre svåra för alla hästar. Kändes faktiskt som jag inte hann fram, sa körande Carl-Erik Lindblom.
Kanske värt att lägga på minnet till kommande starter. Agobra Alva har inte startat i vinter men nu är hon på väg att hitta formen. Var nästa start blir för Spotlite Lobell-dottern är inte bestämt.