söndag, november 27, 2011

NY KOLLEGA PÅ TRAVET



Maria Ottosson bakom Steamship. Foto: GA.
Maria Ottosson är senaste tillskottet bland Örebros proffstränare. Lycka till, kollega!
Här är utmärkta nättidningen Travnets presentation:
Maria Ottosson - Örebro

Bakgrund: Började köra ponnytrav 1993, fortsatte senare med varmblod. Har jobbat hos många tränare på Örebrotravet. Vann mitt första lopp hos Åke Lindblom tillsammans med hästen Rebecka A.E. Jobbade under många år hos Göran Karlsson, amatör och Örebrotravets banveterinär. Under de åren hade jag fina framgångar med hästarna Offspring och Pickering. Under 2011 har jag smygstartat min verksamhet med sommarbete och inkörning av ettåringar samt jobbat med mina egna hästar.

Hur ser din verksamhet ut år 2017: Jag har en verksamhet med 20 hästar på min gård 2,5 mil från Örebrotravet. Gården finns i Odensbacken.

Det bästa under 2011: Att jag trots att oddsen var riktigt dåliga, lyckats få tillbaka Fourth W.I.C. till start efter en väldigt svår skada i våras

Främsta egenskap: Positiv.

Dold talang: Väldigt duktig på att laga mat.



ANNA HEMMA

Anna Isabelle är tillbaka i Sverige efter tio dagars semester och studieresa i Kina.
Och nu drar det igång med körningarna igen.
Dessutom är Anna indragen i omröstningen om Miss Travsport 2011.
Vill ni stötta Anna (eller lokalkollegan Moa Pettersson) så titta in här:
http://www.stallrosa.se/misstravsport2011.html

tisdag, november 22, 2011

GOOP INGEN TALANG?


Ginkas Fria Flamma, en vinnare med Goop ikväll? Foto: GA.
Förre travtränaren och catch-drivern Lennart Forsgren har gjort sig ett namn i TV och det är kanske inte att undra på.
Lennart är ju faktiskt en trevlig kille och TV-killarna vet vad som går hem på vita duken. Han är naturlig och lätt att förstå sig på. Inte perfekt utan en vanlig kille som folk kan identifiera sig med.
Och då spelar det kanske inte så stor roll att Lennart svamlar, ibland lite väl mycket.
Priset togs nog i lördagens live-sändning när han mycket rättvist prisade Johnny Takter.
Men när Lennart menade att Takter var den som hade talangen och att Björn Goop mer "arbetat" sig upp på toppen, då kan man undra.
Jag var med och såg när Björn körde sina första lopp.
Han lyckades inte varje gång - men maken till talang har väl aldrig skådats.
Har inte Björn Goop talang, ja då har ingen det.
Idag ska vi till Eskilstuna med formhästen Ginkas Fria Flamma och hon får Björn Goop som kusk. Ginkas ser lysande ut i jobben och det skulle inte förvåna om hon och Björn vinner sitt lopp.

måndag, november 14, 2011

SATSNINGAR PÅ ÖREBRO-TRAVETS ANLÄGGNING

Fotograf: Anna Isabelle Karlsson.
Årjäng har en pampig påfart till sin travoval och till nästa tävlingsdag ska en sådan vara klar även på Örebro-travet.
Arbetet påbörjas tisdag denna vecka, imorgon, och den kommer att innehålla en separat del för påkörning och en separat del för avkörning.
Kul att Örebro-travet nu är igång ordentligt med förbättringar av anläggningen.
Miljonstallet som uppfördes i somras blir nog en succéinvestering. Ingen tvekan om att brukarna, banans amatörtränare, trivs med anläggningen. Den investeringen kan leda till att intresset för att vara amatörtränare på Örebro-travet ökar igen.

lördag, november 12, 2011

SHAMROCK BEST I MONTÉ

Shamrock Best i montékval igår. Fotograf: Göran Abrahamsson.
Shamrock Best är den senaste i stallet som gått godkänt kval i monté. Nu ska vi se om han kan duga i de sammanhangen.
Veronika Karlsson satt i sadeln och tyckte efteråt att det här nog är en häst som passar bra för travridning.

WIRETOWIRE RYTER TILL


Hemligheter på Örebro-travet?
Örebro-travet har en underlig policy. Som det värsta nätforum kör man med en anonym stil när det gäller sina publikationer och skriverier.
Igår reagerade Lars B Gustafsson, som driver travsajten Wiretowire.
- Varför?, skrev Lars på tal om hemlighetsmakeriet med vem som tippar loppen i travprogrammet.
Och det kan man verkligen undra.
Visserligen är Travprogrammet sämst i ligan när det gäller att få in vinnare men eftersom "tipsexperten" tydligen ändå varierar från gång till gång är det viktigt att läsarna får reda på vem som tippat.
Men det är inte bättre inom andra områden av det som Örebro-travet publicerar.
På sin hemsida skriver man hundratals artiklar varje kvartal men inget är signerat.
På ett flygblad som man delar ut på stallbacken har de mesta konstigheterna producerats under åren. Men liksom på nätet är det alltid anonymt.
Häromveckan hade man på flygbladet en död kusk med i en kuskmatch.
Jag har hört och läst att Örebro-travets ledning angriper ett speciellt lokalt nätforum för att insändarskribenterna tillåts vara anonyma. Men Örebro-travet har samma policy!
Det är sånt som kallas dubbelmoral.
Frågan är nu också hur länge travsajten Wiretowire får ha en egen länk från Örebro-travets hemsida. Någon typ av bestraffning brukar komma om man har kritiska åsikter.

torsdag, november 10, 2011

ANNA TILL SHANGHAI



Shanghai.
Anna Isabelle har haft en bra period. Förra veckan blev hon Stig H-stipendiat och i tisdags gick hon för första gången över en miljon inkört på en säsong.
Och på onsdag börjar en upplevelse av ett annat slag. Visum och flygbiljetter är klara och hon åker till Shanghai, där en av hennes skolkamrater studerar sedan en tid tillbaka. Tio dagars semester och sight-seeing blir det för Anna i Kinas största stad.

söndag, november 06, 2011

VÅGA SKROTA SEKTEN

Örebro Travsällskap är den grupp människor som formellt bestämmer travsportens inriktning i Örebro-regionen. Det är en liten sektliknande grupp med mycket hög medelålder och med många personer där bästföre-datumet gått ut, ibland av åldersskäl men oftare av ointresse för travsporten. Men de som en gång blivit invalda och anpassat sig till den ja-sägarmentalitet som råder i sällskapet håller sig i regel kvar.

Inom kort är det så kallat Höstmöte i sällskapet i Örebro och trots att man under de senaste åren fått tydliga rekommendationer från Svensk Travsport, ST, vägrar man i Örebro att öka antalet medlemmar vid det kommande mötet.

Sekten har satt gränsen vid 100 medlemmar men medlemmarna kan enligt stadgarna när som helst utöka till valfritt antal så att de verkligt travsportintresserade människorna i Örebro kan få plats att vara med i Travsällskapet. Som det nu är har många travmänniskor i Örebro aldrig fått vara med och gjort sin röst hörd i Örebro Travsällskap. Antalet som vill vara med i Örebro Travsällskap är stort.

I sanningens namn kan konstateras att bland medlemmarna i Örebro Travsällskap finns inte underlag för att formera en vettig styrelse på nio tillräckligt travintresserade personer.

I Svensk Travsports tidning "Springspår" har Frida Sandgren skrivit en intressant artikel om att travsällskapen inte fungerar tillfredsställande.
Hon har intervjuat ST:s ordförande Hans Ljungkvist som inte gillar att travsällskapen har ett maxtak för antalet medlemmar.

"Hans tror på mer öppna sällskap, utan ett fast antal medlemmar. Fortfarande är det många sällskap som har ett maxantal för hur många som kan vara med. Att öppna upp sällskapen är enligt Hans den rätta vägen att gå", skriver Frida Sandgren.

I artikeln uttalar sig också ST-chefen  Sara Strömberg:
- Dessvärre vet jag flera kompetenta och engagerade personer som till och med fått ett nej när de ansökt om att bli medlemmar i ett travsällskap, säger Sara.

Är det några ansvarstagande människor inom travsällskapet som läser detta vill jag säga: Våga  föreslå en utökning av antalet medlemmar inför höstmötet. Det är nämligen bara inifrån sekten som det här initiativet kan komma. Läs på inbjudan och se när sista datum är för att lämna in ett sådant förslag och GÖR DET!

Då kan Örebro Travsällskap gå från att vara en sekt till vanlig förening.

I en kommande blogg:
Nästan 40 % av sektmedlemmarna är släkt!


lördag, november 05, 2011

HÄSTAR SOM ÄR VÄRDA ATT MINNAS

Erik är en häst som verkligen många kommer ihåg.
Han var Annas första häst och en stilstudie av de två syns på den mer än femton år gamla bilden ovan.
Erik var uppfödd av Irja Grönström på Gotland och han tävlade i russklassen i ponnytravet.
Anna hade ännu mer glädje av honom som ridhäst och så småningom övergick han till att vara stallets maskot.
Han levde långt in på 2000-talet och behöll hälsan till hög ålder.
Erik är en häst värd att minnas.

fredag, november 04, 2011

Anna Isabelle och Joakim är årets Stig H-stipendiater


Anna Isabelle och Joakim är årets Stig H-stipendiater

I samband med Breeders' Crown-mässan i Eskilstuna tilldelades i dag lärlingarna Anna Isabelle Karlsson och Joakim Sandkvist 2011 års utbildningsstipendium från Stig H-Akademien.
Stipendiet har från och med i år fått en betoning på vikten av utbildning. De två stipendiaterna får under ett års tid genomgå 14 dagars utbildning, fördelat på fyra VIP-dagar på hästsportens utbildningsanläggning Travskolan Wången, två dagar med en av Sveriges mest kända coacher – Stig Wiklund, fem dagar hos mäster Stig H själv, två dagars medieträning och två dagars utbildning i marknadsföring och kundvård. Stipendiet ska också täcka in alla kostnader, som logi, resor och förlorad arbetsinkomst.
De två stipendiaterna har fått mycket goda vitsord av en rad duktiga tränare och andra personer inom svensk travsport.
Anna Isabelle Karlsson jobbar hos sin pappa Hans Karlsson i Örebro och ska ta över hans verksamhet inom några år. Hon har tagit ett stort ansvar för träningsrörelsen redan i dagsläget. 31 segrar sedan hon började på heltid 2008 talar för att hon även är en klar kusktalang.
Joakim Sandkvist har jobbat på heltid med trav sedan 2004. Han har varit anställd hos Tomas Malmqvist, Joakim Lövgren, Ulf Ohlsson och nu senast hos Peter Untersteiner. De två senaste åren har han vunnit 32 lopp.
Stig H-Akademiens inriktning på utbildning har stärkts under året tack vare en ny storsponsor, Brixton Medical AB/Bengt Ågerup, inom travsporten mer känt som Stall Zet. Det innebär att alla tidigare drygt 30 stipendiater kommer att få möjlighet att samarbeta med en egen mentor, inom ett av stipendiaterna själva valt område.
Kanal75

De fem senaste årens Stig H-stipendiater:


2010: Admir Zukanovic och Jennifer Tillman

2009: Michael Lönborg och Jenni H Åsberg

2008: André Eklundh och Björn Karlsson

2007: Anna Rönning och Sarah Swahn

2006: Johnny B Karlsson och Johan Untersteiner